- Antidepressiva virker ikke

Flere antidepressiva virker ikke bedre enn placebo, viser en omfattende ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er liten grunn til å gi antidepressive midler til noen andre enn alvorlig deprimerte.


Studien har sammenlignet effekten på pasienter som tok legemidlene og pasienter som fikk et placebo, eller en såkalt narremedisin som ikke har noen medisinsk effekt.

De oppsiktsvekkende resultatene viste at pasientene ble bedre, men at de som fikk et placebo hadde like god forbedring som de som tok antidepressive midler.

Les også: Antidepressiva kan skade fosteret

Virker kun for alvorlig deprimerte
Det eneste unntaket er hos de mest alvorlig deprimerte pasientene, ifølge forfatterne av undersøkelsen, professor Irving Kirch fra University of Hull og hans kollegaer i USA og Canada.

- Ser man på disse resultatene, er det liten grunn til å gi antidepressive midler til noen andre enn alvorlig deprimerte, med mindre alternative behandlinger har mislyktes, sier Kirsch til The Guardian.

Les også: Lykkepille gir barn selvmordstanker

Prozac slår tilbake
Prozac, som markedsføres under merkenavnene Fontex og Fluoxetin i Norge, er ett av legemidlene som får stryk i den ferske studien.

Produsenten Eli Lilly forsvarer seg med at mange undersøkelser har vist at virkemidlet fluoksetin som finnes i Prozac, er et effektivt antidepressiva.

- Siden det ble oppdaget i 1972, har fluoksetin vært en av verdens mest studerte medisiner. Vi er stolte over betydningen fluoksetin har hatt for millioner av mennesker med depresjon, sier en talsmann til The Guardian.

Les også: Lykkepiller i drikkevannet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer