- Bedre liv uten gluten og melk

Barn med atferdsproblemer kan få et bedre liv ved å legge om kostholdet, mener lege. Men metoden møtes med skepsis.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved å kutte ut melk og gluten har mange hundre norske barn med atferdsproblemer fått bedre konsentrasjon og mindre hyperaktiv atferd, melder NRK.

Spesialpedagog Magne Nødland ved Madlavollen skole i Stavanger bruker omlegging av kostholdet som en del av behandlingen av barn med atferdsproblemer.

Sammen med Ann-Mari Knivsberg ved Universitetet i Stavanger og professor Karl Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har han gjennomført et forsøk med 23 barn.

Ifølge foreldrene har dietten gitt positive resultater for 22 av barna.

Anerkjennes ikke

Reichelts teori er at enkelte mennesker kan utvikle schizofreni, hyperaktivitet, autisme, anoreksi og alvorlige depresjoner, gjennom at protein og gluten ikke blir skikkelig brutt ned i tarmen.

Disse omdannes til såkalte opioide pepsider, som virker som morfin på sentralnervesystemet.

Teorien anerkjennes ikke i tradisjonelle medisinske miljøer, og proteinintoleranse er ikke godkjent som diagnose i Norge.

– Jeg tror det er få som vil ha nytte av en slik diett, sier Beint Bentsen ved barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus til NRK.

Bentsen er spesialist på fordøyelsessykdommer.

Aktuelt:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer