Bedre merking av matvarer

Hva inneholder maten og hvor kommer den fra? EU vil gjøre det lettere for oss å vite hva vi spiser.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bør bli obligatorisk å opplyse om innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter og salt på produktene, foreslår EU-kommisjonen.

I dag er slik merking frivillig hvis det ikke er knyttet påstander som ”sukkerfri” eller ”lett” til produktet, skriver Matportalen.no.

Kommisjonen foreslår også flere andre endringer:

* Alkoholholdige drikker bør ha ingrediensliste.

* Reglene for opprinnelsesmerking skal skjerpes.

* Informasjon om allergifremkallende ingredienser skal finnes tilgjengelig også for varer som selges over disk.

* Alle produkter skal merkes med veiledende daglig inntak av de næringsstoffene som inngår i merkingen.

* Skriftstørrelsen på den obligatoriske merkingen bør bli større, slik at den blir lettere å lese.

Vil ta tid

Nina Lødrup, rådgiver i Mattilsynet, mener forslaget innebærer forbedringer for forbrukerne.

- Forbrukerne i Norden synes også det er viktig med opprinnelsesmerking og vil ha opplysninger om næringsinnholdet i matvarene de kjøper, sier hun til Matportalen.no.

Det vil imidlertid ta to-tre år før de nye reglene eventuelt blir gjeldende i Norge. Forslaget er nå sendt ut til høring, og flere aktører skal si sin mening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer