Det bør bli obligatorisk å opplyse om innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter og salt på produktene, foreslår EU-kommisjonen.
I dag er slik merking frivillig hvis det ikke er knyttet påstander som sukkerfri eller lett til produktet, skriver Matportalen.no.
Kommisjonen foreslår også flere andre endringer:
* Alkoholholdige drikker bør ha ingrediensliste.
* Reglene for opprinnelsesmerking skal skjerpes.
* Informasjon om allergifremkallende ingredienser skal finnes tilgjengelig også for varer som selges over disk.
* Alle produkter skal merkes med veiledende daglig inntak av de næringsstoffene som inngår i merkingen.
* Skriftstørrelsen på den obligatoriske merkingen bør bli større, slik at den blir lettere å lese.
Vil ta tid
Nina Lødrup, rådgiver i Mattilsynet, mener forslaget innebærer forbedringer for forbrukerne.
- Forbrukerne i Norden synes også det er viktig med opprinnelsesmerking og vil ha opplysninger om næringsinnholdet i matvarene de kjøper, sier hun til Matportalen.no.
Det vil imidlertid ta to-tre år før de nye reglene eventuelt blir gjeldende i Norge. Forslaget er nå sendt ut til høring, og flere aktører skal si sin mening.