Beskylder Brustad for å sabotere fødeomlegging

En ny rapport beskylder helseminister Sylvia Brustad (Ap) for å holde liv i altfor mange små fødeavdelinger, mot faglige råd.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dels er ministeren totalt passiv, dels griper hun inn slik at de regionale helseforetakene ikke får det handlingsrommet de trenger. Det virker som hun er mest opptatt av distriktspolitikk, sier professor Pål Øian ved Kvinneklinikken i Tromsø til Aftenposten.

Han ledet Nasjonalt råd for fødselsomsorg fram til i fjor høst, da rådet la seg selv ned i protest etter faglig uenighet med departementet. Fredag leverer rådet sin sluttrapport, og det er i denne at Brustad kritiseres for å holde liv i for mange små fødeavdelinger.

Det nasjonale rådet for fødselsomsorg mener det er uakseptabelt å opprettholde små fødeavdelinger med under 400 fødsler i året. I stedet vil de gjøre dem om til jordmorstyrte fødestuer som kan ta seg av normale fødsler, og sende gravide med risikofødsler til større sykehus med et større medisinsk apparat.

– Det er nesten umulig å få fagfolk til de små fødeavdelingene. Man må basere seg på vikarer fra utlandet, som kan ha språkproblemer eller som kanskje ikke har den kompetansen som er nødvendig. Men dette tør ikke ministeren gjøre noe med. Vi mener hun ikke viser respekt for Stortingets vedtak, sier Øian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer