Betror oss til fremmede

Tømmer oss for det vi ikke våger å si til legen eller vennene.

© BERTRAND BECHARD/MAXPPP ; ILLUSTRATION TELETRAVAIL. DE PLUS EN PLUS DE PERSONNES CHOISISSENT DINSTALLER LEUR BUREAU A LA MAISON, LOIN DES CENTRE-VILLES. Foto: colourbox.com
© BERTRAND BECHARD/MAXPPP ; ILLUSTRATION TELETRAVAIL. DE PLUS EN PLUS DE PERSONNES CHOISISSENT DINSTALLER LEUR BUREAU A LA MAISON, LOIN DES CENTRE-VILLES. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny norsk studie viser at folk senker terskelen for å åpne seg under diskusjoner på nett. Det melder forskning.no.

- Så mange som 46 prosent svarte at de tar opp ting på nettet, som de ikke diskuterer med sin lege eller terapeut. Dette var et overraskende høyt tall, sier Jan-Are K. Johnsen ved Universitetet i Tromsø til nettstedet.

Han forsvarte nylig en doktorgradsavhandling om helsediskusjoner på internett.

Supplementerer fagfolk

I tillegg til spørreskjemaer gjennomførte Johnsen en rekke laboratorieforsøk, der deltakerne, rekruttert fra diskusjonsfora om blant annet spiseforstyrrelser og overgrep, skulle uttrykke seg både skriftlig og muntlig.

- Dette kan tolkes som at diskusjonsgrupper på internett utgjør et supplement til vanlig terapeutisk behandling, sier Johnsen.

- Særlig når det som skal kommuniseres oppleves som følelsesmessig vanskelig, kan det virke som om en ansikt-til-ansikt situasjon ikke er alltid er det ideelle, sier Johnsen som understreker at studien ikke har undersøkt den konkrete helseeffekten av å delta i nettdiskusjoner om helse.

Nymotes dagbok

Det er viktig å få satt ord på problemene sine, enten skriftlig eller gjennom samtaler. Muligens har nettforumene tatt mer eller mindre over for den fortrolige dagboken. Forskjellen er i alle fall at kommunikasjonen i nettforumene går begge veier.

- Det er vanskelig å si om nytteeffekten er størst av å kunne uttrykke seg selv, eller om det er responsen fra andre som betyr mest, sier Johnsen til forskning.no.

Johnsen mener nettdiskusjonene kan oppleves som et viktig selvhjelpstiltak for brukerne, men avviser ikke at de også kan ha negative sider.

- Ved å fordype seg i beskrivelser av psykiske og fysiske plager og symptomer, oppstår det en risiko for at man kan sykeliggjøre seg selv. Men slik er det jo også innenfor det vanlige behandlingsapparatet. Det er jo de som går til legen uten at det egentlig er behov for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer