Blinde fikk synet tilbake

For første gang i historien har blinde fått operert inn bioniske øyne.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved hjelp av avansert teknologi skal nå blinde personer kunne få noe av synet tilbake.

Det skjer ved at et optisk kamerasystem som er montert i personens briller sender signaler til en databrikke som er operert inn bak vedkommendes øye.

Denne brikken inneholder et sett med små elektroder som hver for seg sender et lyssignal via friske nervetråder i netthinnen. For hver elektrode vil man kunne se en enkel lysprikk.

Så langt gjelder metoden for personer som lider av forkalkninger på netthinnen, men ifølge ekspertene er det bare et tidsspørsmål før den kan omfatte flere.

Kan gjelde for alle

- I prinsippet mener vi at metoden kan benyttes i alle tilfeller der pasienten er blind eller har ekstremt nedsatt syn, men fremdeles en intakt optisk nerve. Det er ingen umiddelbar høy kvalitet på synet pasientene får, men vi tror dette vil bedre seg med tiden, sier Mr. Lyndon da Cruz, som har utført operasjonene, til Daily Telegraphs nettutgave.

Professor Gislin Dagnelie ved John Hopkins University i USA står bak utviklingen av metoden, og ifølge professoren skal pasienter kunne kjenne igjen ansikter og se tydelige konturer etter operasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer