Blinde kan se igjen

Ni stykker har allerede fått synet tilbake.

Øyne som er blinde pga. genfeilen LCA kan få synet tilbake. Foto: Colourbox
Øyne som er blinde pga. genfeilen LCA kan få synet tilbake. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere har funnet en måte å redde synet til blinde med genfeilen LCA (Leber Cogenital Amaurosis). De erstatter de defekte genene med friske gener, og vips: Det kan bli lys igjen.

Blinde fikk synet tilbake: Opererte inn databrikke

Den samme metoden, bare med andre virkestoffer, kan i prinsippet også brukes på flere av de andre genfeilene som forårsaker blindhet. Dette skriver Aftenposten.

Det har tatt forskerne 20 år å komme så langt som de er kommet i dag med denne behandlingsmetoden. Mye av forskningen har pågått i USA, hvor også seks mennesker er behandlet med den nye metoden, og om de ikke har fått fullt syn tilbake, så har de fått bedre syn. Det er også operert tre unge mennesker med LCA i Storbritannia.

Ifølge Aftenposten, har de begynt letingen etter blinde med den aktuelle genfeilen i Norge, for om mulig å utføre slike inngrep her til lands. Overlege Ragnheiður Bragadóttir ved Øyeavdelingen ved Ullevål sykehus har vært med i den internasjonale forskergruppen bak behandlingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer