Buljongtest avslører stressmage

Vondt i magen? Tre glass kjøttbuljong kan avsløre om årsaken er stress.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye drikketesten er utviklet ved Haukeland Universitetssykehus. Så langt har tusen pasienter fra hele landet tatt buljongtesten, skriver Dagens Medisin.

I løpet av tre minutter drikker pasientene tre glass med kjøttbuljong, og dermed er det mulig for overlege Trygve Hausken å utelukke eller bekrefte stressrelaterte mageplager.

- Friske folk tåler helt fint en halv liter buljong, mens 90 prosent av dem som har stressmage, får ubehag, sier Hausken.

Oppblåst mage
Stressrelaterte mageplager kommer ofte i sammenheng med måltider. Vanlige symptomer er kvalme, oppblåst mage og smerter.

Ved Haukeland tar legene ultralyd av magesekken og måler den før pasienten drikker buljong. Etter testen blir det foretatt ny ultralyd og måling som gjør det mulig å se hvordan magesekken utvikler seg og tømmer seg.

Pasienter med stressrelaterte mageplager har ofte samme symptomer som de med magesår, men faller ofte utenfor fordi allmennleger har lite kunnskap om tilstanden, skriver Dagens Medisin.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer