Deodoranter inneholder miljøgifter

23 av dem inneholder stoffer som hører hjemme på "verstinglista". Sjekk hvilke!

23 av 53 deodoranter inneholder miljøgifter.  Foto: Colourbox
23 av 53 deodoranter inneholder miljøgifter. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grønn Hverdag har undersøkt innholdet i 53 deodoranter på det norske markedet, og vurdert og rangert dem ut fra innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. 23 av dem inneholder stoffer som står på prioritetslisten, som er norske myndigheters "verstingliste" over helse- og miljøskadelige kjemikalier.

- Mange deodoranter på det norske markedet inneholder miljøgifter i konsentrasjoner på flere titalls prosent. Uholdbart, sier Grønn Hverdag i en pressemelding.

Les også: Gutt døde av deodorant

Betenkelig

Grønn Hverdag fant to stoffer på prioritetslisten i denne undersøkelsen: Triklosan, som blant annet kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og dekametylsyklopentasiloksan (D5) som er påvist i overraskende høye konsentrasjoner i miljøet. 17 deodoranter inneholder D5, seks inneholder triklosan. På grunn av mistanke om høye konsentrasjoner, ble tre av deodorantene sendt til analyse for å måle konsentrasjonen D5. Analyseresultatene var som følger: Sterilan Oxygen Fresh, stift (Kjøpt inn i dagligvarebutikk): 17 vektprosent D5Nivea for Men Dry Impact, stift (kjøpt inn på Vita): 23 vektprosent D5Dermica uparfymert, roll-on (kjøpt inn på Apotek1): 3,3 vektprosent D5

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer