Derfor sover du dårlig

Får du ikke sove? Da bør du kanskje vurdere å flytte.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stor del av befolkningen sliter med søvnproblemer, men årsakene er lite studert. Dette har Folkehelseinsituttet nå sett nærmere på i en undersøkelse der beboerne i 521 norske boliger deltok.

Alle boligene lå ved togtunneler i fjell, og en av fem i utvalget hadde vært "noe" eller "mer enn noe" plaget av støy fra togtunneler. Fire prosent svarte at de var middels eller mer enn middels plaget.

Slik sover du bedre:

- Resultatene viser at tre prosent av dem som ikke får sove og fire prosent av dem som våkner om natten tilskriver dette bråket fra togtunnelen, sier en av de sentrale forskerne i studien Bo Engdahl ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

De andre forholdene som ble oppgitt som årsak til søvnvansker grubling (48 prosent), stress (23 prosent), drøm (16 prosent), toalettbesøk (15 prosent), at partneren snorket (5,5 prosent).

En av fem hadde ingen forklaring på hvorfor de våknet om natten.

Er du lei av å telle sauer?:

Når nye boliger eller nye tunneler bygges, er kravet at strukturbåren støy fra togtunneler ikke skal overstige 32 desibel innvendig i boliger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer