Dette dør du av

For noen tusenlapper kan du få svaret.

Dette dør du av
Publisert
Sist oppdatert

Send inn en spyttprøve og få svaret om noen uker, lyder oppfordringa fra stadig flere internettbaserte selskaper som tilbyr seg å analysere DNA-et ditt. Ut i fra resultatet mener de å kunne si om du vil bli rammet av sykdommer som kreft, diabetes eller hjerteinfarkt.

Patrik Gransäter som lanserer tilbudet i Sverige mener det kan hjelpe mennesker til å få en bedre livskvalitet.

Nyfødte utstyres med tyverialarm

- Informasjonen ligger jo der. Og mange, spesielt de som er yngre, er nysgjerrige på hva dette kan ha å si. Kanskje kan man forebygge en potensiell sykdomsfare ved å endre livsstil, sier han til expressen.se

Overdreven helseangst

Kritikerne mener derimot at kommersiell DNA-testing kan skape forvirring, unødig lidelse og overdreven angst for egen helse.

- Enkelte sykdommer som Huntingtons sykdom og visse typer brystkreft er meget arvelig betinget, og nesten alle som bærer arveanlegget utvikler disse. Å få en slik beskjed kan oppleves som en dødsdom, og det må være bedre å teste seg for dette hos legen fremfor å få svaret i postkassa. I en slik situasjon har man behov for medisinsk ekspertise og kanskje også psykolog, sier professor i klinisk genetikk, Jan Wahlström, til expressen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer