Dette dreper flest

Hjerte- og karlidelser og kreft er årsak til over 60 prosent av dødsfallene i Norge.

Dette dreper flest
Publisert
Sist oppdatert

I 2006 døde over 41.000 personer i Norge. Mens dødeligheten av hjerte- og karlidelser fortsetter å falle, er det liten nedgang i dødeligheten av kreft.

Hele åtte av ti dødsfall knyttet til hjerte- og kar skjer etter at personen har blitt 80. For kreft er det derimot seks av ti som dør før de fyller 80 år.

For begge kjønn er dermed kreft den viktigste årsaken til tapte leveår, melder Statistisk Sentralbyrås på sine nettisder.

Flesteparten blir over 80 år

Samtidig dør også flere av røykerelaterte lungesykdommer. I 2006 døde nesten 3.800 personer av kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), noe som er en økning på 22 prosent siden 1996. I overkant av 2.000 personer døde av lungekreft.

Av alle dødsfall skjer over halvparten i aldersgruppen 80 år og over. Blant personer som dør før de fyller 80 år, er kreft den dominerende dødsårsaken. 70 prosent av dem som dør etter at de har fylt 80 år, dør av hjerte- og karsykdommer.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer