I mange miljøer er det en uuttalt lov at kvinner må komme seg tilbake i jobb så raskt som mulig etter svangerskap og fødsel, fordi hjemmeslentring med minsten fører bare til tregere omløp i toppetasjen. Men den gang ei. Nå har forskerne funnet at fødsel og amming faktisk forbedrer kvinnenes mentale kapasitet. Dette skriver den britiske avisen Mail Online.
Studien er utført ved universitetet i Richmond, Virginia, i ledelse av professor Craig Kinsley. Kinsley er professor i nevrovitenskap, og baserer sine funn på studier av dyr. Dyrestudiene viste at mødrene er modigere, opptil fem ganger raskere med å finne mat, og har bedre romfølelse enn de barnløse.
Dette mener forskerne kan videreføres til mennesker.
- Gravide kvinner går igjennom en fase hvor de opplever et øyensynlig tap av hjernefunksjon. Men dette er fordi hjernen deres blir tilpasset mødrerollen for å takle de mange nye oppgavene de får. Det synes å vokse mange fordeler fra mødrerollen, etter hvert som den moderlige hjernen vokser til utfordringene, sier professor Kinsley ifølge Daily Mail.
Fødselen setter i gang prosesser som øker hjernekapasiteten for å utstyre mødrene med det beste utstyret for å oppdra barnet. Kvinnene får en plutselig økning i hukommelse og læringsevne, som gjør dem mer oppmerksomme og på alerten, konkluderer studien.
Forskerne fant at det ofte er en nedgang i mental kapasitet gjennom svangerskapet, men at hormonelle svingninger under fødselen, og i forbindelse med amming, øker størrelsen på cellene i noen områder av hjernen, som igjen fører til dramatiske forbedringer i mental kapasitet, skriver avisen Mail Online.