Dette gjør deg smartere

Omfavn våkenettene - fødsel og amming gjør deg smartere.

Fødsel og amming booster hjernekapasiteten din, antyder ny forskning. Foto: Colourbox
Fødsel og amming booster hjernekapasiteten din, antyder ny forskning. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange miljøer er det en uuttalt lov at kvinner må komme seg tilbake i jobb så raskt som mulig etter svangerskap og fødsel, fordi hjemmeslentring med minsten fører bare til tregere omløp i toppetasjen. Men den gang ei. Nå har forskerne funnet at fødsel og amming faktisk forbedrer kvinnenes mentale kapasitet. Dette skriver den britiske avisen Mail Online.

Myter og fakta om hjerner

Studien er utført ved universitetet i Richmond, Virginia, i ledelse av professor Craig Kinsley. Kinsley er professor i nevrovitenskap, og baserer sine funn på studier av dyr. Dyrestudiene viste at mødrene er modigere, opptil fem ganger raskere med å finne mat, og har bedre romfølelse enn de barnløse.

Dette mener forskerne kan videreføres til mennesker.

- Gravide kvinner går igjennom en fase hvor de opplever et øyensynlig tap av hjernefunksjon. Men dette er fordi hjernen deres blir tilpasset mødrerollen for å takle de mange nye oppgavene de får. Det synes å vokse mange fordeler fra mødrerollen, etter hvert som den moderlige hjernen vokser til utfordringene, sier professor Kinsley ifølge Daily Mail.

Fødselen setter i gang prosesser som øker hjernekapasiteten for å utstyre mødrene med det beste utstyret for å oppdra barnet. Kvinnene får en plutselig økning i hukommelse og læringsevne, som gjør dem mer oppmerksomme og på alerten, konkluderer studien.

Forskerne fant at det ofte er en nedgang i mental kapasitet gjennom svangerskapet, men at hormonelle svingninger under fødselen, og i forbindelse med amming, øker størrelsen på cellene i noen områder av hjernen, som igjen fører til dramatiske forbedringer i mental kapasitet, skriver avisen Mail Online.

Alkohol krymper hjernen din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer