Dette kan skyldes stress

Sjekk huden din.

Psoriasis er en av hudsykdommene som kan påvirkes av stress, ifølge studie.
Psoriasis er en av hudsykdommene som kan påvirkes av stress, ifølge studie. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stress kan trigge utbrudd av hudbetennelse og psoriasis, viser en ny studie fra universiteter i Berlin og Canada.

Studien er publisert i novemberutgaven av The American Journal of Pathology.

Røyking kan gi psoriasis

Huden er kroppens første forsvarsmur for infeksjoner, og fungerer ikke kun som en fysisk barriere, men også som stedet hvor hvite blodceller angriper invaderende bakterier og virus. Immuncellene i huden kan overreagere og resultere i betennelsessykdommer i huden - som atopisk dermatitt (hudbetennelse) og psoriasis. Dette ifølge en artikkel i American Journal of Pathology.

Stress kan trigge utbrudd hos pasienter som lider av forskjellige former for betennelsessykdommer i huden. Stressoppfatningen kommer fra hjernen, og blir formidlet til huden via en forbindelse mellom hjerne og hud. Det vites imidlertid lite om på hvilken måte, eller med hvilke midler, stress forverrer hudsykdommer.

Forskernes hypotese var at stress kunne forverre hudsykdom gjennom å øke antallet immunceller i huden. For å teste denne hypotesen, utsatte de mus for stress i form av lyder. Da fant de at denne typen lydstress resulterte i et høyere antall voksne hvite blodceller i huden. Videre fant de at dersom de blokkerte funksjonen til to proteiner som normalt tiltrekker immunceller til huden, forebygger de stress-påvirket økning av hvite blodceller i huden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer