Digital mammografibuss

I dag er landets første digitale mammografibuss klar til å ta imot kvinner for undersøkelse.

Foto: Anita Treidene-Studer Foto: Foto: Anita Treidene-Studer
Foto: Anita Treidene-Studer Foto: Foto: Anita Treidene-Studer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bussen starter opp i Odda, hvor den skal stå frem til sommeren. Den skal deretter videre til Voss og andre steder i Hordaland, melder Kreftregisteret.

Ny teknologi
Totalt finnes det fire mammografibusser, men dette er den første som kan screene kvinner med moderne, digitalt utstyr ombord.

De tre andre bussene vil også få nytt, digitalt utstyr, som vil gi sikrere og bedre diagnostikk. Oppmøtet på bussene er på over 80 prosent, noe som er høyere enn på de stasjonære enhetene.

Foto: Jan Husebye Foto: Foto: Jan Husebye
Foto: Jan Husebye Foto: Foto: Jan Husebye Vis mer


1.000 årlige tilfeller
Mammografiprogrammet er et offentlig tilbud til kvinner i alderen 50-69 år om å ta mammografi annenhvert år. Kvinnene blir invitert til busser eller sentre hvor undersøkelsen blir utført.

Hvert år oppdager Mammografiprogrammet nesten 1.000 tilfeller av brystkreft, de fleste av disse i et tidlig stadium. Tidlig oppdagelse bedrer leveutsiktene og øker sjansene for å beholde brystet etter en operasjon.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer