Drikk en sigarett

Omstridt nikotindrikk inntar Storbritannia.

Med ordene "No warning needed" skal den nye drikken etter planen lanseres i Storbritannia før jul.  Foto: United Drinks and Beauty Corpo
Med ordene "No warning needed" skal den nye drikken etter planen lanseres i Storbritannia før jul. Foto: United Drinks and Beauty Corpo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer stadig nye produkter på markedet som skal hjelpe folk med røykesuget. En av de siste i rekken er drikken "Liquid smoking". Etter å ha blitt en stor hit i Nederland, lanseres den i disse dager i Storbritannia.

Det er det Nederlandske selskapet United Drinks and Beauty Corporation som har utviklet produktet; en urtedrikk med fruktsmak som skal ha samme effekt som tobakk og sigaretter. Det melder Mail Online.

Les også: Selger E-røyk ulovlig

Laget av røtter

Nikotindrikken smaker fruktaktig, og har ifølge produsenten samme effekt som det tobakk og sigaretter har. Foto: United Drinks and Beauty Corpo
Nikotindrikken smaker fruktaktig, og har ifølge produsenten samme effekt som det tobakk og sigaretter har. Foto: United Drinks and Beauty Corpo Vis mer

"Liquid smoking", som inneholder 15 prosent nikotin og en blanding av røtter fra Sørafrikanske planter, lover forbrukerne en umiddelbar rus etterfulgt av en euforisk og beroligende følelse.

I likhet med E-sigaretten er drikken skapt for å hjelpe de mest nikotinavhengige med suget på steder hvor det ikke lenger er lov til å røyke, som på barer og restauranter, samt på lange flyvninger.

Sjef for United Drinks and Beauty Corporation, Martin Hartman, sier at det ikke finnes forskning som har påvist at drikken er skadelig.

- Produktet vi har utviklet har egenskaper som minner om nikotin, og intensjonen vår er å hjelpe de menneskene som er berørt av røykeforbudet. Folk kan dempe suget med denne fremfor å bruke sigaretter eller tobakk, sier Hartman til nettavisa.

Les også: Light-sigaretter nesten like ille

Må undersøkes

Men anti-røyke-grupper er langt fra overbevist.

- Vi er bekymret over at det stadig kommer nye produkter på markedet som er ment for å være alternativer til tobakk og sigaretter, sier Amanda Stanford fra organisasjonen Action on Smoking and Health.

Gruppen poengterer at det ikke er dokumentert at produktet ikke er helsefarlig. De anbefaler derfor folk til ikke å kjøpe produktet før det er undersøkt grundigere.

Det vil ikke være en aldersgrense for å få kjøpe drikken, men produsentene anbefaler at barn under 15 år ikke drikker den.

Drikken vil trolig ikke bli å finne i norske butikkhyller.

- Det er et paradoks at vi tillater det aller farligste nikotinproduktet, nemlig sigaretter, men ikke mulige skadereduserende produkter, sier forskningsleder i SIRUS Karl Erik Lund til NRK Puls.

Kilder: Fox News, Nrk Puls og Mail Online.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer