Eksem av mobilen

En ny undersøkelse fra danske Videncenter for Allergi, viser at en rekke mobiltelefoner kan gi nikkelallergi.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fordi enkelte mobiltelefoner kan frigi nikkel, som i verste fall kan føre til kløende eksem i ansiktet, skriver danske Business.dk.

Videncenter for Allergi har testet 41 mobiltelefoner fra to forskjellige internasjonale firmaer. Åtte av disse skilte ut nikkel fra et eller flere steder som kan komme i kontakt med huden.

I en ny kanadisk undersøkelse, som så på 23 mobiltelefoner, friga ti av disse nikkel.

Les også: Forskere slår mobilalarm

Få registrerte pasienter
Blant hudleger i Danmark er det kun registrert et fåtall pasienter som har utviklet denne typen eksem etter mobilbruk. Men problemets omfang kan være større enn som så, fordi legene ikke har knyttet mobiltelefoner som årsak til allergi.

I resten av verden er det også rapportert om kun et fåtall tilfeller av nikkelallergi som er forårsaket av mobiltelefoner. Disse rapportene kommer fra Frankrike, Italia, Østerrike og nå senest Kanada. I de fleste tilfellene har det vært snakk om personer som var storforbrukere av mobilen sin.

Se også opp for farlig sminke

Vanskelig for forbrukere
Ønsker du å unngå en mobiltelefon som inneholder nikkel, kan du dessverre få problemer.

Man kan nemlig ikke se på det blanke metallet om mobilen frigir nikkel. Du må derfor kontakte produsenten og spørre om dette. Alternativt kan du teste selv med en nikkeltest, som fås kjøpt på apoteket.

Mobilprodusentene som utmerket seg i den danske testen vil ikke avdekke hvilke modeller det dreier seg om. De ble nemlig med i testen med en klausul om at navnet deres ble hemmeligholdt. De kanadiske forskerne derimot, navngir nikkelmobilene. Her fins merker som Samsung, Sony Ericsson, Blackberry og Motorola.

Slik skades du av mobilenVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer