Får ikke hjelp for munntørrhet

Mange lider av munntørrhet - i stillhet.

Munntørrhet kan være plagsomt, men mange får ikke hjelp Foto: Colourbox.com
Munntørrhet kan være plagsomt, men mange får ikke hjelp Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse fra 2005 blant tannleger og tannpleiere, sier 7 av 10 at de daglig eller ukentlig møter pasienter som sliter med munntørrhet. 6 av 10 mener at problemet ikke tas på alvor, ifølge en pressemelding.

Det viser seg at munntørrhet er et større problem enn det mange tror og konsekvensene kan fort bli alvorlige for munnhelsen og livskvaliteten. Apoteker Karl Prestkvern Skari ved Vitusapotek Lena bekrefter dette:

- Vi opplever at mange er plaget av munntørrhet og vi får daglige henvendelser om dette. Omfanget av munntørrhet er større enn man tror. Og det er et stort behov for informasjon, for mange vet ikke hva plagene skyldes eller hva de kan gjøre for å bli kvitt dem, sier hun.

Les også: Advarer mot munnpiercinger

En vanlig bivirkning

Munntørrhet er en vanlig bivirkning ved bruk av medisiner, spesielt kan medisiner mot mentale lidelser, høyt blodtrykk og allergi gi munntørrhet. Mennesker i alle aldre kan få plagene, men problemet er størst blant de eldre siden de bruker flest medisiner.

Tall fra Apotekforeningen viser at vi bruker stadig flere legemidler i Norge, og at forbruket øker jevnt med alderen. Medisinbruken er størst blant de over 60 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer