Farlig solformørkelse

Den 1. august må enkelte nordmenn passe på øynene sine ekstra godt.

Det er tryggest å se solformørkelsen på internett eller på storskjerm i Frognerparken. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det er tryggest å se solformørkelsen på internett eller på storskjerm i Frognerparken. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den sjeldne begivenheten hvor månen glir over sola skjer midt på sommeren. Det gjør solformørkelsen ekstra farlig, advarer en ekspert.

For første gang siden 1954 vil vi oppleve en total solformørkelse på norsk jord. Det er på Kvitøya på Svalbard man kan oppleve fenomenet som vil vare rundt halvannet minutt, ifølge en pressemelding fra Newswire.

I Nord-Norge, hvor 70 prosent av solarealet vil bli mørklagt, vil det være mulig å se formørkelsen i to timer ved lunsjtider. I Sør-Norge vil man få en formørkelse på rundt 40 prosent, og klokka 11.33 vil formørkelsen være maksimal.

Skader øynene

– Det som gjør denne solformørkelsen ekstra farlig, er at den skjer midt på dagen når solen står på sitt høyeste og med mest intens stråling, sier førstelektor Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud, til Newswire.

Vanlige solbriller holder ikke, forteller Helland. Både etter Venuspassasjen (når Venus kommer mellom sola og jorda) og solformørkelsen i 1999 var det flere rapporter om nordmenn som hadde skadet øynene.

Det er skarpsynet som kan bli varig skadet. Derfor bør folk benytte CE-merkede solformørkelsesbriller, oppfordrer Helland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer