Farlige metaller i vin

- Ett glass om dagen kan være svært skadelig.

Forskere har kommet fram til at viner fra en rekke ulike land inneholder for høye nivåer av tungmetaller.  Foto: Colourbox
Forskere har kommet fram til at viner fra en rekke ulike land inneholder for høye nivåer av tungmetaller. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere fra Storbritannia har kommet frem til at både rød- og hvitviner fra en rekke europeiske land innholder farlige nivåer av minst sju tungmetaller (vanadium, kobber, mangan, sink, nikkel, bly og krom).

- Ett glass vin er i seg selv ikke farlig, men nyter du ett glass om dagen kan det faktisk være svært skadelig, sier forsker Declan P. Naughton og Andrea Petroczi ved Kingston University i London til WebMD.

Les også: Alkohol krymper hjernen

Naughton sjekket nivået av metallioner i viner fra 15 land i Europa, Sør-Amerika og Midtøsten. For store mengder av metallioner kan være skadelig.

Viner fra Ungarn og Slovakia kom dårligst ut i undersøkelsen. De hadde verdier på opptil 300, hvorav 1 er regnet som den øvre trygge grensen.

Ekspertene mener studien er bekymringsverdig, fordi store mengder metallioner har blitt knyttet til ulike sykdommer, deriblant Parkinsons.

Les også: Derfor drikker vi

- Når man ser tall som de presentert i denne studien begynner man å klø seg i hodet og undre på hvilke effekter dette kan ha ved inntak over en lang periode, sier Weiss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer