Fjellklatrere får hjerneskade

Merkbart selv år etterpå.

Fjellklarting kan skade hjernen. Foto: Colourbox
Fjellklarting kan skade hjernen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppen av fjellet kan bety hjerneskade for fjellklatrere. Dette viser en ny studie publisert i European Journal of Neurology. Italienske forskere har scannet fjellklatreres hjerner før og etter ekspedisjoner, og fant endringer i hjernevevet - selv om ikke klatrerne hadde noen nye nevrologiske problemer. Dette ifølge BBC News.

Den mest sannsynlige forklaringen på hjerneskadene var mangel på oksygen i høyden, sa forskerne.

På toppen av Everest, regner man med at konsentrasjonen av oksygen i luften kun er en tredjedel av hva den er ved havnivå, mer enn 8.000 meter lenger ned ...

Forskerteamet ved IRCCS Fondazione Santa Lucia i Roma, fulgte ni mannlige klatrere. Ingen av disse ni brukte ekstra oksygen under ekspedisjonene.

Tre av klatrerne nådde minst 8.000 meter, mens de andre nådde høyder på minst 7.500 meter, og tilbrakte over 15 dager over 6.500 meter. Da de ble scannet etter retur, fant forskerne et fall i tetthet og volum i hjernevev i to deler av hjernen.

Ifølge Dr Mike Grocott, ved University College London, som hjalp til med målinger på Everest, er de fleste klatrere klar over risikoen for skader på hjernen ved opphold på over 8.000 meters høyde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer