Flere barn syke etter flåttbitt

Har økt fra 6 til 22 barn årlig på 12 år.

Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz
Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barneklinikken ved Stavanger universitetssykehus har diagnostisert og registrert barn med nevroborreliose i en database siden 1996. Borreliose overføres til mennesker via bitt fra skogsflåtten.

I løpet av de 12 årene som studien har pågått, har de registrert en reell og kraftig økning i antall barn med nevroborreliose. Fra 6 barn til 22 barn årlig, i løpet av de siste 12 årene. Dette ifølge en rapport av overlegene Knut Øymar og Dag Tveitnes, publisert i Tdsskrift for Den norske legeforening.

Økningen i sykdomstilfellene gjelder barn i Rogaland. Tall fra Folkehelseinstituttet, viser ingen økning av forekomsten i perioden 1994 til 2004, men en økning de siste årene til 2007. Det spekuleres i om årsaken til denne økningen kan være bedre diagnostikk og økt rapportering.

Stavanger universitetssykehus konkluderer med en reell og kraftig økning i sin region de siste 12 årene. Ifølge rapporten i Tidsskrift for Den norske legeforening, stiller Øymar og Tveitnes seg spørrende til hvorvidt økningen vist i Folkehelseinstituttets statistikker, faktisk også kan skyldes en reell økning, og ikke kun en følge av bedre diagnostisering og oppmerksomhet.

Føre var mot farlige flått

- Økt forekomst og utbredelse av skogflått kan være en mulig forklaring på økt forekomst av borreliose. Gjengroing, klimaforandring, og økning i hjorteviltbestandene blir sett på som mulige årsaker til at vi har mer flått nå enn tidligere, skriver Øymar og Tveitnes i studien fra Universitetssykehuset i Stavanger.

Det startets nå en langtidsstudie om forekomsten av flått i Norge. Enn så lenge anbefales befolkningen å være oppmerksomme på muligheten for å få flåttbitt etter å ha beveget seg i typiske flåttområder, og til å kjenne hvilke tiltak man skal iverksette dersom man oppdager et flåttbitt - og selvsagt hva man skal se etter, for å avdekke eventuelle bitt.

Førstehjelpstips mot flått

I studien fra Stavanger, viste det seg at det var flest barn i alderen 4-7 år, som ble rammet av nevroborreliose (studiegruppen var 0-14 år). Det anbefales at man dekker til bar hud ved ferdsel i områder med mye flått, og at man sjekker barna for eventuell flått om kvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer