For mange sykehus-ansatte

Helseforetakene har ansatt flere enn de har råd til. En sterk vekst i antall ansatte ved sykehusene har spist opp mye av budsjettene.

Colourbox.com:Illustrasjonsfoto. Foto: colourbox.com
Colourbox.com:Illustrasjonsfoto. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall som Aftenposten har innhentet, har sykehusene i år mer enn 86 milliarder kroner til rådighet. Det er 30 milliarder kroner mer enn i 2002, og mer enn i fjor.

Samtidig bruker sykehusene mer penger enn de har fått, til tross for økte budsjetter hvert år. Resultatet blir et akkumulert underskudd på 9 milliarder kroner.

Samtidig har antall leger økt fra 6.700 i 1995 til 10.854 i 2006. Økningen utgjør 62 prosent. Tallet på sykepleiere og psykologer har også økt kraftig. Lavest økning har det vært i administrativt personell. Lønnskostnadene står for mer enn 70 prosent av sykehusenes utgifter.

Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo peker på at særlig legeoppgjøret i 2003 ble dyrt. Han fremholder at økningen i antall ansatte kommer pasientene til gode og avviser at det er krise i helsevesenet.

– I så fall er det en krise på første klasse. Sykehusene har fått tildelt stramme økonomiske rammer de siste årene, men hovedforklaringen på tilpasningsproblemene i år er at en i 2007 brukte mer ressurser enn planlagt, sier Hagen.

Hans kollega Ivar Sønbø Kristiansen er ikke i tvil om at kostnadsøkningen kan forklares med lønnskostnader. Også han avblåser krisen i Sykehus-Norge.

– Det er nærmest umoralsk å snakke om krise når vi er blant de land som bruker mest penger på sykehus i verden, sier Sønbø Kristiansen. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer