For mange sykehus-ansatte

Helseforetakene har ansatt flere enn de har råd til. En sterk vekst i antall ansatte ved sykehusene har spist opp mye av budsjettene.

Colourbox.com:Illustrasjonsfoto. Foto: colourbox.com
Colourbox.com:Illustrasjonsfoto. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall som Aftenposten har innhentet, har sykehusene i år mer enn 86 milliarder kroner til rådighet. Det er 30 milliarder kroner mer enn i 2002, og mer enn i fjor.

Samtidig bruker sykehusene mer penger enn de har fått, til tross for økte budsjetter hvert år. Resultatet blir et akkumulert underskudd på 9 milliarder kroner.

Samtidig har antall leger økt fra 6.700 i 1995 til 10.854 i 2006. Økningen utgjør 62 prosent. Tallet på sykepleiere og psykologer har også økt kraftig. Lavest økning har det vært i administrativt personell. Lønnskostnadene står for mer enn 70 prosent av sykehusenes utgifter.

Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo peker på at særlig legeoppgjøret i 2003 ble dyrt. Han fremholder at økningen i antall ansatte kommer pasientene til gode og avviser at det er krise i helsevesenet.

– I så fall er det en krise på første klasse. Sykehusene har fått tildelt stramme økonomiske rammer de siste årene, men hovedforklaringen på tilpasningsproblemene i år er at en i 2007 brukte mer ressurser enn planlagt, sier Hagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer