Fruktsukker gjør oss feite

Naturlig sukker som finnes i frukt påvirker fedmekrisen, hevder forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie viser at fruktose, som blir brukt som en naturlig erstatning for sukker, kan være mer skadelig enn andre typer sukker, skriver nettutgaven av Daily Mail.

Overvektige ble gitt store doser fruktose i en test, og la på seg mer rundt magen enn de som ble gitt glukose. Fettet som legger seg her er det farligste fettet og har blitt forbundet med både diabetes og hjertesykdom.

Enkelte hevder at fruktoseinntaket har hatt en stor påvirkning på den såkalte fedmekrisen i USA og Storbritannia.

Fruktose- og glukosediettForskere på University of California satte 33 overvektige på en diett som bestod av 30 prosent fett, 55 prosent komplekse karbohydrater som brød og ris, og 15 prosent proteiner i to uker.

Ti uker senere ble de satt på en diett hvor en fjerdedel av energien kom fra enten fruktose eller glukose. Begge gruppene gikk opp 1.5 kilo i vekt, men gruppen som hadde spist fruktose la på seg "farlig fett" rundt magen. Denne gruppen hadde også høyere kolesterol.

Det nye funnet tyder altså på at antall kalorier teller mindre enn hvilken type sukker maten inneholder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer