Gatekjøkken kan for lite om mat

Mattilsynet mener det er betenkelig at hvem som helst kan åpne eller overta et gatekjøkken. Dette kan i verste fall gå utover kunden.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inspektører fra Mattilsynet stengte nylig umiddelbart to steder da de besøkte 26 gatekjøkken på Hadeland og Romerike.

I en totaltvurdering av gatekjøkken på dette området mener Mattilsynet at 16 av de besøkte stedene var meget bra eller bra, mens ti var mindre bra eller dårlig.

Førsteinspektør i Mattilsynet Anne Sofie Bergstrøm Lesjø, konkluderer med at forholdene på gatekjøkkenene i dette distriktet er noe dårlig, slik de hadde fryktet.

- Mangelen på kunnskap om mat og mattrygghet går i verste fall utover kundene, skriver Matportalen på sine nettsider.

Les også: Slik unngår du matforgiftning

Dårlig personlig hygiene
Ifølge Lesjø så de mange avvik fra regelverket når det kom til personlig hygiene.

- På to gatekjøkken ble gjestetoalettet brukt av personalet, selv om det ikke er tillatt, forklarer hun.

Det var også en del avvik knyttet til oppvask av utstyr og redskaper.

- Urent utstyr kan overføre smittestoffer til maten, og det er selvfølgelig svært viktig å ha gode rutiner på dette området, sier Lesjå.

Og legger til videre:

- Produsentenes anbefalinger ved kebabsalg krever stor omsetning for at kravene i regelverket skal etterkommes. Varm mat som oppbevares ved for lav temperatur, kan i verste fall bli helsefarlig, forklarer Lesjø.

For dårlig kunnskap
Lesjøs inntrykk er at mange eiere og ansatte har for dårlig kunnskap om regelverket. Hun mener det er betenkelig at hvem som helst kan starte eller overta gatekjøkken, uten å ha noe kunnskap om mat og mattrygghet.

Mattilsynet har valgt å prioritere tilsyn med gatekjøkken fordi dette er steder der det lett kan oppstå helserisiko. Gatekjøkken håndterer uemballert og lett bedervelige mat, har flere kritiske punkter enn virksomheter som frambyr emballerte holdbare matvarer, skriver Matportalen på sine nettsider.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer