Hårfarging kan ende på sykehus

Hårfargen og kremen du bruker, kan i verste fall gjøre deg så syk at du må på sykehus.

Hårfarging kan ende på sykehus
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste årene har Mattilsynet fått inn meldinger om bivirkninger av varierende alvorlighetsgrad ved bruk av kosmetiske produkter.

De alvorligste tilfellene har som regel forekommet ved farging av hår, og noen bivirkninger har vært så alvorlige at de har ført til innleggelse på sykehus.

Nå skal et nytt bivirkningsregister overvåke uheldige effekter av alt fra hårfarge og sminke til deodoranter og tannkrem. Det er Mattilsynet og Folkehelseinstituttet som står bak det nye registeret som ble opprettet 2. juni.

En nasjonal overvåking av kosmetikkbivirkninger vil gjøre det mulig å få en oversikt over helseproblemer knyttet til ekeltprodukter og virkestoffer, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det er Folkehelseinstituttet som skal drifte registeret. De mottar meldinger fra helsepersonell, mens Mattilsynet mottar meldinger direkte fra forbrukeren eller kosmetikkbransjen.

Les også: Sminken kan gjøre deg syk

Ta med produktet

Hvis du som forbruker opplever ubehag ved bruk av kosmetiske produkter, er det to ting du kan gjøre:

Det beste er om du tar med deg produktet til for eksempel en lege eller en farmasøyt og forklarer situasjonen. Den du sier fra til, har da plikt til å ta saken videre til Folkehelseinstituttet som kan vurdere årsakssammenhengen.

Kosmetiske produkter

 • Omfatter ikke bare sminke og parfyme, men alle produkter som påføres de ytre delene av kroppen, tennene og munnslimhinnene i en kosmetisk hensikt. Det vil si at de skal påvirke kroppslukt, rengjøre, parfymere og beskytte, bevare eller påvirke utseendet.

 • Du kan også melde fra om bivirkninger direkte til Mattilsynet ved å ringe 060040. Mattilsynet kan ikke gjøre noe i forhold til produktet i hvert tilfelle. Hvis de derimot observerer flere bivirkningstilfeller på samme produkt, vil de kunne reagere mot produktet.

  Hårfarging verst

  Les også: Farlig fin farge

  En undersøkelse utført av Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) i 2003 viser at rundt 12 prosent av de spurte mente de hadde opplevd ubehagelige bivirkninger etter bruk av kosmetiske produkter.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer