Hjertekompresjon er nok

Munn-til-munn unødvendig.

Kontinuerlige brystkompresjoner gir like god overlevelse som kompresjoner kominert med munn-til-munn innblåsninger, viser ny studie. Foto: Colourbox
Kontinuerlige brystkompresjoner gir like god overlevelse som kompresjoner kominert med munn-til-munn innblåsninger, viser ny studie. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontinuerlig brystkompresjoner gir like gode sjanser for overlevelse utenfor sykehus, som brystkompresjoner i kombinasjon med innblåsninger. Dette viser en studie fra Ullevål universitetssykehus.

- Studien underbygger anbefalingene fra Norsk og Europeisk Resusciteringsråd om at folk som er uvillige til å gjennomføre munn-til-munn bør oppfordres til å bare gi kontinuerlig brystkompresjoner, sier stipendiat og lege Theresa M. Olasveengen i en pressemelding fra Ullevål universitetssykehus.

Dette er i tråd med anbefalingene etter en tidligere studie fra Japan: - Dropp munn-til-munn

Dersom en innringer uten hjerte- og lungeredningskompetanse (HLR) ringer 113 for å melde om hjertestans, anbefales nå å begrense veiledningen til brystkompresjoner.

Forskerne bak studien sier imidlertid at det ikke er tilrådelig å droppe munn-til-munn fra opplæring i hjerte- og lungeredning, og at dette bør fortsette som et element i opplæringen blant legfolk. Dette fordi studien ikke er egnet til å vurdere to typer behandlinger mot hverandre.

Sju førstehjelpstabber

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer