Honning hjelper mot brannsår

Lindrer mer enn en sår hals...

Forskere fra New Zealand har påvist at honning virker gunstig mot brannskader.  Foto: Colourbox
Forskere fra New Zealand har påvist at honning virker gunstig mot brannskader. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At honning kan lindre en sår hals er allmenn viten. Nå har forskere fra New Zealand imidlertid konkludert med at honning også kan hjelpe mot små brannskader. Det melder forskning.no.

Les også: Honning - søtt og sundt

2.554 pasienter med ulike sår deltok i forskningsprosjektet. Resultatene, publisert i Cohrane-samarbeidets database for informasjon om effektive helsetiltak, slår fast at sår fra brannskader gror raskere med honningimpregnerte bandasjer enn ved vanlig behandling.

Forskerne advarer mot å bruke honning som legemiddel ved andre skader, ettersom de ikke klarte å påvise at honning hadde gunstig virkning på andre typer sår enn brannsår.

Les også: Spis deg søvning

Flere sykehus i Norge bruker honning (ofte manukahonning) under behandling av sår.

- Vi har brukt det på flere pasienter, og det viser seg å ha helende effekt for noen. Vi har aldri anvendt honning mot brannsår, men heller mot andre typer sår, sier klinisk sykepleiespesialist i sårbehandling og leder for Diakonhjemmets sårfagsgruppe, Eva Kronholm Heiberg til forskning.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer