Ikke stapp kjøleskapet!

Mattilsynet oppfordrer alle til å unngå å ha et stappfullt kjøleskap i julen. Det kan øke bakterieveksten i maten.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager handles det inn store mengder mat i forbindelse med julen. Det mange kanskje ikke er klar over er at jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er risikoen for at maten blir varm. Et stappfullt kjøleskap gir nemlig mindre luftgjennomstrømming, som kan gi for høye temperaturer.

Og for høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, ifølge matportalen.no.

Mattilsynet anbefaler at kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere. Plasser et lett synlig termometer i kjøleskapet, så kan du ha god kontroll over temperaturen.

Unngå matforgiftning

Hold orden!
I tillegg til å følge med på temperaturen, er det også viktig å ha god orden i kjøleskapet. Mat som er lett bedervelig, som kjøtt, fisk og melk, bør legges nederst i kjøleskapet. Det er fordi dette gjerne er den kaldeste delen.

En annen grunn til at kjøttprodukter bør plasseres nederst, er for å unngå at blod eller kjøttkraft drypper på andre matvarer.

Matvarer uten emballasje og matrester bør aldri ligge åpent, oppfordrer Mattilsynet. Pakk maten inn eller legg den i bokser med lokk. På den måten vil de ikke forurense, ta smak fra eller tørke ut annen mat. Ekstra viktig er det å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Visste du at tannbørsten din er en bakteriebombe?

Dropp varm mat i kjøleskapet
Legger du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondensen vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Har du rester til overs fra middagen som du ønsker å oppbevare, skal avkjøles før den settes i kjøleskapet.

Men vær oppmerksom på at langsom avkjøling også kan øke faren for oppblomstring av bakterier. Avkjølingen bør dermed skje så raskt som mulig. Du kan enten sette gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering.

Maten avkjøles også raskere om den deles i mindre porsjoner. Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres.

Hvis du er usikker på hvordan du skal lagre maten din, kan du enten se på hvordan maten er oppbevart i butikken eller lese informasjonen på emballasjen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer