Ja til gratiskondomer på nett

Og startpakker på skolen?

Ungdom og unge voksne er en av målgruppene for gratiskondomene - og de vil gjerne bestille dem på nett. Foto: Colourbox
Ungdom og unge voksne er en av målgruppene for gratiskondomene - og de vil gjerne bestille dem på nett. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet deler ut 2,2 millioner gratiskondomer hvert år, til ungdom, unge voksne og til spesielt utsatte grupper. 70 prosent av respondentene i en evaluering av ordningen, ønsker å kunne bestille gratiskondomene på nett.

Pristest på kondomer

I 2007 delte Helsedirektoratet ut 2,2 millioner gratiskondomer. Målgruppen for prevensjonen er ungdom og unge voksne under 25 år. Andre grupper er sexarbeidere, flyktninger, hivpositive samt innsatte i fengsel.

Ordningen startet som et prøveprosjekt i 1999, med utdeling i regi av skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom. Fra 400.000 gratiskondomer i oppstartsåret, har antallet altså steget til 2,2 millioner hvert år de siste tre årene.

Startpakke med kondomer?

Bør alle 10. klassinger få en startpakke med kondomer ved semesterstart, og påfyll i vårsemesteret? (Avsluttet)
Ja, det høres lurt ut(70%)
Nei, det er for drøyt(27%)
Vet ikke(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her får du dem

Hvor får du så tak i disse gratiskondomene? De deles ut på helsestasjon og skolehelsetjeneste, skoler oghøyere utdanningsinstitusjoner, ungdomsarrangementer og lokale møtesteder for ungdom, prostitusjonsarenaer, oppsøkende tjenester, flyktningetjenester, transittmottak og fengsler.

Helsestasjoner for ungdom, helsestasjoner og skolehelsetjenesten er de institusjonene som deler ut flest gratiskondomer i løpet av året. Men hele 60 prosent av de spurte i undersøkelsen synes det er ubehagelig å gå til skolehelsetjenesten eller helsestasjonen for å skaffe seg kondomer.

For flaut med kondom

Mange kjenner heller ikke til ordningen med gratiskondomer; 43 prosent av de spurte, sa at de ikke hadde benyttet seg av det fordi de ikke kjente til ordningen. 70 prosent av de spurte ønsker seg lettere tilgang til gratiskondomene ved mulighet for å bestille via internett.

Derfor dropper vi kondom

Anbefaler internettbestilling

Selskapet Agenda, som har gjort evalueringen av prosjektet med gratiskondomer, anbefaler blant annet at kondomene blir enda lettere tilgjengelig. De foreslår internett som en distribusjonsarena, sammen med samarbeid med idrettsorganisasjoner, fritidsklubber og andre frivillige organisasjoner.

De anbefaler også en startpakke med et visst antall kondomer for 10.-klassingene - og sier det bør utredes hvorvidt det kanskje er formålstjenlig å starte seksualundervisning og tilgang på gratiskondomer for yngre klassetrinn enn 10. klasse.

Slik bruker du kondom

Hva synes du? Bør ungdom få utdelt startpakke med 10-15 kondomer ved semesterstart i 10. klasse, med suppleringspakke i vårsemesteret? Si din mening i debattforumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer