Kaotisk matmerking

Forbrukerrådet vil ha myndighetene på banen.

Forbrukerrådet vil merke all usunn mat med et felles symbol, slik at det blir lettere for forbrukerne å orientere seg.  Foto: Colourbox
Forbrukerrådet vil merke all usunn mat med et felles symbol, slik at det blir lettere for forbrukerne å orientere seg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Estetiske, økologiske og sunne matvarer. Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av ulike merker.

Forbrukerrådet mener nå at myndighetene må inn og kontrollere matmerkingen, og tror at så lenge det er næringen selv om styrer, får det hele mer preg av markedsføring enn nyttig informasjon. Det melder Nationen.

Les også: Få maten til å strekke seg

– Når målet er at folk skal ete mindre usunn mat, så nytter det lite at frukt og grønnsaker blir merket, sier underdirektør Hege Thorkildsen i Forbrukerrådet til avisa.

Det siste nye merket som er i ferd med å bli innført er Mattilsynets nøkkelhull. Et hvitt nøkkelhull på grønn bakgrunn, som skal signalisere at matvarene inneholder lite sukker, salt og fett.

– I England bruker de fargekoder; grønt for den sunneste maten og rødt for det som er minst heldig. For forbrukerne er dette lett å orientere seg etter, men et slikt system har dagligvarehandelen i Norge protestert mot, sier Thorkildsen, som også minner om at ordningen med nøkkelhull er frivillig, noe som vil gjøre det enda mer vanskelig for forbrukerne å få riktig informasjon.

Les også: Dette liker vi ikke

Forsker Gun Roos ved Statens institutt for forbruksforskning er enig med Forbrukerrådet i at et gradert system med merking av både sunne, mindre sunne og usunne varer vil ha større appell blant forbrukerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer