Kikhoste øker

Fire av fem vet ikke at man bør ta en påfylldose av de vanligste vaksinene, deriblant kikhostevaksine.

Colourbox.com: illustrasjonsfoto Foto: PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI
Colourbox.com: illustrasjonsfoto Foto: PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Effekten av vaksiner avtar etter hvert, og en tommelfingerregel er at man bør ta en ny dose cirka hvert tiende år. Det gjelder både difteri, stivkrampe, polio og kikhoste, sier overlege Marianne Riise Bergsaker i Folkehelseinstituttets vaksineavdeling til NTB.

En undersøkelse utført av TNS Gallup for legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline AS viser at over 75 prosent av de spurte ikke kjenner til denne anbefalingen. Bare 26 prosent har tatt barnevaksinen som beskytter mot kikhoste, stivkrampe, difteri og polio på nytt i voksen alder.

Kikhoste øker
Det har de siste årene vært økning i antall tilfeller av kikhoste. I 2001 ble det meldt 2.577 tilfeller, mens det i 2006 var nesten 6.600 tilfeller ifølge MSIS-tall.
Ofte er det voksne som smitter de minste barna før de er vaksinert, og i den minste aldersgruppen kan sykdommen være svært farlig. Større barn og voksne kan også bli satt ut av spill i en lang periode av kikhoste.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer