Kjente kremer fulle av kjemikalier

Smører du ansiktet med kremer fra The Body Shop, Lancôme eller andre store merker? Da smører du deg også med en lang rekke problematiske stoffer.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tyske forbrukerinstituttet Öko-test har testet ansiktskremer, og vender fingeren ned til kremer fra The Body Shop, Vichy, Lancôme, Biotherm, Garnier og L’Oreal.

De sendte 49 ansiktskremer til et laboratorium, for å undersøke innholdet av skadelige stoffer.

Les også: Rynkenes crème de la crème

Allergi- og kremfremkallende
Ekspertene fant blant annet stoffer som brukes som konserveringsmidler, men disse er mer problematisk enn som så. Formaldehyd for eksempel, som er et av stoffene forskerne fant, kan fremkalle allergi og i verste fall kreft. Stoffet ble funnet blant annet i kremer fra Garnier, L’Oreal, Lancôme og Eau Thermale.

Flere av kremene, blant annet fra Biotherm, Garnier, L’Oreal, The Body Shop og Vichy inneholdt stoffer som får kremen til å dufte, men som samtidig øker risikoen for at stoffet hoper seg opp i fettvevet. Stoffet dietylftalat ble også funnet i enkelte av kremene. Dette er tillatt i kosmetikk, men er et miljøproblematisk stoff.

Se også opp for farlig sminke

26 farlige stoffer
Men de kremene som klarte seg best i testen, var likevel ikke gode nok, ifølge miljøkonsulent Hanne Svenningsen ved danske Informationscenter for Miljø og Sundhed, som ikke har jobbet med testen. Hun mener testen burde ha vært enda strengere overfor parfymestoffer.

- Vi ville ikke ha gjort det på samme måte. Det er nemlig slik at EU har utpekt 26 stoffer som særlig allergifremkallende. Derfor undrer jeg meg over at Öko-test fremhever noen av stoffene som allergener, mens andre går fri. Hadde vi testet kremene, ville for eksempel Dr. Hauschka ikke ha kommet ut som et godt valg, fordi den inneholder fem av de 26 duftstoffene, sier hun til Politiken.

Hun undrer seg også over hvorfor laboratoriet ikke har testet innholdet av konserveringsstoffene, parabener, i kremene. Fire parabener mistenkes nemlig for å være hormonforstyrrende. Det gjelder spesielt butylparaben, isobutylparaben, propylparaben og isopropylparaben.

Her er de farlige kjemikaliene

Sikre de beste kremene
Hvis du vil sikre deg de beste ansiktskremene, som ikke inneholder ubehagelige ingredienser, bør du lete etter Svanemerket. Svanemerket er en logo som brukes av produsenter av blant annet kosmetikk for å vise at produktet er produsert på en miljøvennlig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer