Legionella påvist i Østfold

Fire tilfeller, ett dødsfall.

Selv om den er sjelden, kan legionellabakterien forekomme alle steder hvor det er vann, som for eksempel i dusjer. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Selv om den er sjelden, kan legionellabakterien forekomme alle steder hvor det er vann, som for eksempel i dusjer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) og smittevernlegene i Fredrikstad og Sarpsborg har blitt varslet om fire tilfeller av legionærsykdom, ifølge FHIs nettsider. Tre av personene bor på ulike steder i Fredrikstad, mens én er bosatt i Sarpsborg.

De smittede, som alle er over 50 år, har blitt syke i tidsrommet 12. juni til 2. juli. En pasient fra Fredrikstad, som fra før hadde en alvorlig, livstruende sykdom, er død.

Det er nå satt i gang undersøkelser av varmtvannsanleggene i boligene til de som har blitt smittet, og andre innretninger som kan spre bakterien.

Ifølge Fhi blir situasjonen fulgt opp nøye, men foreløpig er det ikke noe som tyder på at det er en felles kilde som sprer legionellabakterier i området.

Farlig bakterie

Legionærsykdom, som forårsakes av legionellabakterien, kan forekomme alle steder hvor det er vann. Bakterien kan lett formere seg i dusjer, boblebad, kjøletårn og industrielle gassvaskeanlegg, men smitter ikke fra person til person.

Symptomer som hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste, kommer vanligvis fem til seks dager etter man har blitt smittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer