Lei sneipen?

Ny vaksine kan være redningen.

Kanskje kan vaksinen hjelpe deg til å slutte. Foto: Colourbox
Kanskje kan vaksinen hjelpe deg til å slutte. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny vaksine mot røykesug testes ut i Sverige og Norge. Niccine heter vaksinen, som skal fri deg fra nikotinsuget.

Vaksinen er utviklet av det svenske selskapet Independent Pharmaceutica AB, som er lokalisert ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Slik stumper du røyken

Vi har tidligere skrevet om en amerikansk vaksine mot nikotinkick, NicVax. Du kan lese mer om denne her.

Mister nikotinkicket

Den svenske nikotinvaksinen er for øyebikket under utprøvning på fem klinikker i tre skandinaviske land, Stockholm, Oslo, København og Helsingborg.

Studien gjennomføres på personer mellom 25 og 50 år, som røyker minst ti sigaretter om dagen, og som er motivert for å slutte å røyke. Studien i Oslo gjennomføres på Ullevål universitetssykehus.

Røykestopp?

Har du prøvd å stumpe røyken tidligere? (Avsluttet)
Har prøvd mange ganger, er vanskelig(80%)
Nei, jeg vil ikke slutte(10%)
Ja, greide det på første forsøk(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vaksinen gjør at man ikke får noe kick av nikotinet, slik at det blir meningsløst å røyke, uttaler antirøykeeksperten Hans Gilljam til svenske Expressen. Forsøkspersonene får først hjelp til å slutte å røyke med legemiddelet Champix, og får deretter injeksjoner med den nye vaksinen fire ganger.

Ifølge Independent Pharmaceuticas VD Lena Degling Wikingsson, skal vaksinen forhindre tilbakefall hos personer som har greid å slutte å røyke.

Legemidler i dag

Det finnes per i dag flere typer medikamenter til hjelp ved røykeslutt: Zyban (bupropion), Champix (vareniklin) og Nicorette og Nicotinell (nikotinerstatningspreparater (NEP). Av disse er det altså Zyban og Champix som er de nikotinfrie medikamentene, som fåes på resept.

Zyban har effekt for å redusere abstinenssymptomer ved røykeslutt, og Champix virker direkte på nikotinmottakerne i hjernen og reduserer effekten av nikotin. Champix er et relativt nytt reseptpliktig legemiddel, som kom på det norske markedet i 2006.

Det har imidlertid kommet rapporter om økt risiko for psykiske bivirkninger som depresjoner og søvnløshet ved bruk av Champix. Les mer om dette her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer