Light-sigaretter nesten like ille

Lurer du fortsatt deg selv?

Light-sigaretter er nesten like ille som vanlige sigaretter, viser forskning. Foto: Colourbox
Light-sigaretter er nesten like ille som vanlige sigaretter, viser forskning. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Light-sigaretter leverer nesten like mye nikotin til hjernen som vanlige sigaretter. Det viser en fersk studie fra Universitetet i California (UCLA).

Light-sigaretter inneholder mellom 0,6 til 1 milligram nikotin, mens ordinære sigaretter inneholder mellom 1,2 og 1,4 milligram. Forskerne fant at lavnikotinsigaretter oppfører seg på samme måte som ordinære sigaretter, og okkuperer en betydelig prosent av hjernens nikotinreseptorer.

De fant at selv sigaretter med et minimum av nikotininnhold (0,05 milligram), okkuperte en betydelig prosentandel av reseptorene.

Vaksine mot røykesug

Ifølge psykiatriprofessor Arthur L. Brody ved UCLA, som sammen med en forskergruppe gjennomførte studien, fungerer lavnikotinsigaretter på nesten samme måte som vanlige sigaretter med tanke på okkupasjon av nikotinreseptorer i hjernen.

- Den viste oss også at de-nikotiniserte sigaretter fremdeles leverer en formidabel mengde med nikotin til hjernen, sier Brody til Den internasjonale journal for nervepsykofarmakologi (International Journal of Neuropsychopharmacology).

Slik stumper du røyken

Nikotinet utøver sin avhengighetsskapende virkning gjennom binding til acetylkolinreseptorer og frisetting av dopamin i hjernen. Dopamin gir økt følelse av glede og velvære, og nikotin er ett av flere rusmidler som forsterker opplevelse av glede og velvære.

Denne forsterkningseffekten vil igjen føre til avhengighet av disse stoffene. Ifølge Brodys studie er denne belønningen, som skaper avhengighet, nesten like betydelig ved bruk av light-sigaretter som av vanlige sigaretter.

I en tidligere studie, avgjorde forskere at røyking av en vanlig sigarett la beslag på 88 prosent av nikotinreseptorene. Den ferske studien viste at ved røyking av en light-sigarett, ville 78 prosent av nikotinreseptorene være okkupert, og 23 prosent ved røyking av en nikotinfri sigarett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer