Lilla tomater mot kreft

Spesiallaget for helsen din.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere har skapt "supertomater" som skal beskytte deg mot sykdommer som kreft, hjerteproblemer og diabetes.

Supertomatene er skapt ved å tilføre to gener (Delila og Rosea1) fra prydløvemunnblomsten. Det er pigmenter fra disse antioksidantene som gir tomatene den spesielle lilla fargen. Dette skriver avisene Mail Online og HealthDay News.

- De to genene som vi har isolert er ansvarlige for pigmentering i blomstene, og når vi introduserte dem i andre planter, viste det seg å bli en perfekt kombinasjon for å produsere athocyaniner, det samme plantestoffet som finnes i blåbær, uttalte studieforfatteren Eugenio Butelli i en pressemelding i forbindelse med Flora-prosjektet.

Slik forebygger du kreft

Flavonoidene helbreder

Den genmodifiserte tomaten kan bli det siste våpenet i kampen mot kreft. Frukten, som ifølge Mail Online smaker og lukter som en vanlig tomat, inneholder store konsentrasjoner av anthocyaniner - som er pigmenter også funnet i blåbær og tranebær. Anthocyaniner er en type flavonoider, som tar opp potensielt skadelig oksygenmolekyler i kroppen. Det er velkjent at flavonoider har en gunstig virkning på blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer. Selv om de produseres naturlig også i tomatplanten, så finnes de normalt sett kun i bladene på planten.

Ifølge professor Cathie Martin, som ledet forskningen, inneholder én tomat samme mengde anthocyanider som en spiseskje med tranebær.

- De fleste mennesker i dag spiser ikke fem om dagen, uttaler Martin, men vi kan få mer fordeler av de vi faktisk spiser om vanlig frukt og grønnsaker kan bli utviklet slik at de er rikere på næringsstoffer, sier forskeren videre, ifølge Mail Online.

Alvorlig helserisiko med genmodifisert mat

Lever lenger med genmodifiserte tomater

Forskerne fant at mus som var avlet til å være spesielt sårbare for kreft, faktisk levde lenger da de ble matet med de genmodifiserte tomatene. Forskerne håper nå å teste effekten også på mennesker, ved å fôre en gruppe menn som er spesielt utsatt for prostsatakreft, med de lilla tomatene.

Enklere å spore genmat

Ikke udelt positive

Det er snakk om genmodifisert mat, og da blir det selvsagt ikke mottatt med udelt stående ovasjoner i alle miljøer. Selv om forskerne bak studien mener denne befinner seg innenfor de respektable grensene for hvor langt man kan gå med genmodifisering, er ikke kritikerne enige.

Kritikerne sier de potensielle helsegevinstene er en distraksjon fra de skadelige bivirkningene på miljøet, som de mener er resultatet av genmodifisert jordbruk. Ifølge Mail Online uttaler kritikerne at genmodifisering knyttet til fabrikkjordbruks-metoder kan skade artssamfunn, og at ethvert frø fra en genmodifisert tomat kan produsere uventede bivirkninger på miljøet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer