Lilla tomater mot kreft

Spesiallaget for helsen din.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere har skapt "supertomater" som skal beskytte deg mot sykdommer som kreft, hjerteproblemer og diabetes.

Supertomatene er skapt ved å tilføre to gener (Delila og Rosea1) fra prydløvemunnblomsten. Det er pigmenter fra disse antioksidantene som gir tomatene den spesielle lilla fargen. Dette skriver avisene Mail Online og HealthDay News.

- De to genene som vi har isolert er ansvarlige for pigmentering i blomstene, og når vi introduserte dem i andre planter, viste det seg å bli en perfekt kombinasjon for å produsere athocyaniner, det samme plantestoffet som finnes i blåbær, uttalte studieforfatteren Eugenio Butelli i en pressemelding i forbindelse med Flora-prosjektet.

Slik forebygger du kreft

Flavonoidene helbreder

Den genmodifiserte tomaten kan bli det siste våpenet i kampen mot kreft. Frukten, som ifølge Mail Online smaker og lukter som en vanlig tomat, inneholder store konsentrasjoner av anthocyaniner - som er pigmenter også funnet i blåbær og tranebær. Anthocyaniner er en type flavonoider, som tar opp potensielt skadelig oksygenmolekyler i kroppen. Det er velkjent at flavonoider har en gunstig virkning på blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer. Selv om de produseres naturlig også i tomatplanten, så finnes de normalt sett kun i bladene på planten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.