Mer gym - mindre brystkreft

Daglige gymtimer i skolen kan redusere jenters risiko for brystkreft

Jevnlig mosjon kan hindre jenter i å utvikle brystkreft Foto: colourbox.com
Jevnlig mosjon kan hindre jenter i å utvikle brystkreft Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som får sin første menstruasjon tidlig i livet, har høyere risiko for brystkreft. Årsaken er at østrogenproduksjon er høyere hos jenter som menstruerer, enn hos de som ennå ikke har fått sin første menstruasjon. Østrogen har igjen betydning for utvikling av brystkreft, ifølge kreftforeningen.no

Les også: BH-en som oppdager brystkreft

Utsetter menstruasjonen
En studie fra USA viser at mer fysisk aktivitet i skolen trolig kan utsette menstruasjonsperioden, og dermed redusere kvinners østrogenproduksjon og brystkreftrisiko.

Ti amerikanske skoler deltok i forsøket med økt fysisk aktivitet. Studien varte i to år. I halvparten av skolen ble det innført mer kroppsøving i skoletiden. De andre skolene var kontrollskoler, og her ble ikke mengden fysisk aktivitet økt. Resultatene viste at færre jenter i 10-13-årsalderen kom i menarken på "mosjonsskolene" enn på kontrollskolene.

Les også: Vet for lite om brystkreft-fare

- Vi ser i dag at skoler "samler opp" gymnastikktimer til hele aktivitetsdager. Det fører til at elevene ikke får den jevnlige fysiske aktiviteten som trengs, sier overlege Inger Thune til Kreftforeningen.

Hun ønsker økt bevissthet om hvor viktig den daglige og jevne aktiviteten er.

Les hele saken på Kreftforeningen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer