Mødre har favorittbarn

Elsker ikke barna sine like høyt.

Favorisering av ett av barna i søskenflokken, kan prege familiens "sorte får" resten av livet. Foto: Colourbox
Favorisering av ett av barna i søskenflokken, kan prege familiens "sorte får" resten av livet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av seks mødre har et favorittbarn i sin egen ungeflokk, men de vil aldri innrømme det.

Undersøkelsen er presentert på nettsiden Netmums, som er en av de største foreldreportalene i Storbritannia. Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Mer enn 1.000 mødre har svart på spørsmålene i studien, og 16 prosent av disse innrømmer at de elsker ett av sine barn høyere enn de andre. En tredjedel sier at de elsker sine barn like mye, mens litt over halvparten sier at de elsker barna sine like høyt, men på forskjellige måter.

Mest oppmerksomhet på eldstemann

Nyere forskning støtter dette funnet, nemlig at foreldre har favorittbarn som de favoriserer fremfor andre barn i familien.

Psykologiprofessoren Julie Fitness har forsket på foreldre og favorisering, hvor hun har funnet at veldig mange foreldre favoriserer et av barna, noe som gjør at familiens "sorte får" ikke føler seg elsket og akseptert.

Barna dine

Har du en favoritt i søskenflokken? (Avsluttet)
Nei(49%)
Har ikke barn(23%)
Ja(20%)
Vet ikke(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Psykologiprofessoren ved Macquarie University fant at 69 prosent av hennes studiegruppe på 70, kunne identifisere familiens favoritt, og at 80 prosent kunne identifisere familiens "sorte får".

Ifølge forskningsresultatene, er favoritten som oftest den yngste eller den eldste; det er sjelden at det midterste barnet i en søskenflokk blir yndlingen. Videre fant hun at favoritten gjerne var eneste gutt eller eneste jente i en familie dominert av ett kjønn, eller barnet som delte foreldrenes interesser og syn på ting.

Barns følelser av å være familiens sorte får, å være mindre elsket enn sine søsken, og ikke å være akseptert av foreldrene, kan ifølge studien føre til varige konsekvenser for barnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer