Narko-sjekker kloakken

Eksperter skal finne ut hvor mye narkotika, piller og alkohol vi tyller i oss.

Tidligere stikkprøver av kloakken i Oslo indikerer et forbruk på 10-15 brukerdoser kokain per 1.000 innbyggere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Tidligere stikkprøver av kloakken i Oslo indikerer et forbruk på 10-15 brukerdoser kokain per 1.000 innbyggere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) som vil bruke kloakken til å avsløre rusvanene i norske storbyer.

– Hvis det går som vi håper, vil vi kunne analysere for forskjellige typer narkotika, piller og alkohol. Eksempelvis vil vi kunne ta prøver opp mot cannabis, amfetamin og kokain, sier prosjektleder Kevin Thomas ved NIVA til Drammens Tidende.

Oslo og Tromsø

For tiden pågår det et testprosjekt som tar prøver av kloakken i Oslo og Tromsø. Og utover høsten håper forskerne at prøvene blir enda mer presise.

Les også: Vaksine for kokainavhengige

– Vi tester nå hvilke typer prøver og hvor ofte vi må teste kloakken for å få de beste resultatene. Går det som vi håper, vil vi teste alle storbyene i Norge neste år, forteller Thomas.

Det er kloakken som skal avsløre rusvanene i norske storbyer. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det er kloakken som skal avsløre rusvanene i norske storbyer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Årsforbruk på 300 kilo

Stikkprøver av avløpsvannet i Oslo gjennom ett døgn i februar 2007 indikerer et forbruk på 10-15 brukerdoser kokain per 1.000 innbyggere per døgn i hovedstaden. Det tilsvarer 800 gram daglig og et årlig forbruk på nesten 300 kilo. NIVA tar imidlertid forbehold om at de målte verdiene kan være usikre.

– Testene gjennomføres ved at kloakkprøver sendes gjennom et filter slik at en sitter igjen med de sporstoffene en ønsker. Sporstoffene sender deretter inn i våre analyseapparater, forteller Martin Schlabach, seniorforsker hos Norsk institutt for luftforskning (NILA).

Les også: Narko-propaganda på YouTube

– Det er mange bruksområder for slike analyser. For oss er målet å se på utslippet fra sykehus, privathusholdninger og industri, sier NILA-forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer