P-piller kan gi vond sex

Langvarig p-pillebruk kan øke risikoen for smerter ved samleie, viser svensk doktorgrad.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den svenske gynekologen Ulrika Johannesson, ved Karolinska institutet, som i din doktoravhandling viser at p-piller påvirker kroppen på flere måter som kan øke risikoen for smerter ved samleie, skriver Dagens Medicin.

Friske kvinner som tar p-piller er blant annet mer følsomme i slimhinnene og har også et økt antall blodkar, ifølge doktoranden.

Det gjør at slimhinneprofilen i skjeden er mindre motstandskraftig enn hos friske kvinner som ikke tar p-piller. Dette, i kombinasjon med redusert smerteterskel, som også forårsakes av p-piller, kan føre til smerter ved samleie.

Les også: Når hun ikke har lyst

Smerter over lang tidAvhandlingen til den svenske gynekologen bekrefter tidligere studier som viser at 13 prosent av svenske kvinner i alderen 20-29 år, som tar kombinasjons p-piller (p-piller som inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen), har hatt smerter ved samleie over en lengre periode. Flesteparten av disse kvinnene led også at vestibulitt.

Med vestibulitt menes langvarig smerte ved berøring av området rundt skjedeåpningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer