Passiv røyking verst for barn

Som å røyke selv.

Passiv røyking påvirker små barn helse mer enn voksne, viser ny studie. Foto: Colourbox/montasje
Passiv røyking påvirker små barn helse mer enn voksne, viser ny studie. Foto: Colourbox/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som er utsatt for passiv røyking, har ofte verdier av karbonmonoksid i blodet som er tilsvarende verdiene hos voksne røykere, og de har ofte høyere verdier enn voksne som er utsatt for passiv røyking.

Dette kommer frem i en ny studie som skal presenteres på det årlige møtet i den amerikanske anestesiologforeningen (American Society of Anesthesiologists) i Florida denne uken.

Studien viser at jo yngre barnet er, dess større er den potensielle faren for eksponering.

Barn kan bli nikotinavhengige

- Barns fysiologi er forskjellig fra voksne, spesielt de minste barnas fysiologi, sier Dr. Branden E. Yee ved anestesiologiavdelingen ved Tufts medisinske senter i Boston. Barn puster inn en større mengde luft per kilo kroppsvekt, enn voksne gjør, uttaler han i en pressemelding fra anestesiologiforeningen.

Ifølge nettavisen Your Total Health, målte man i studien nivåene av karboksylhemoglobin, som dannes når karbonmonoksid binder seg til blodet. Testgruppen bestod av 200 barn fra 1 til 12 år. Nøyaktig hva høye nivåer av karboksylhemoglobin i blodet gjør, er ikke fullstendig avdekket, men eksponering av dette over lang tid og i små doser gir endringer i hjerte- og lungevev ettersom det hemmer leveringen av oksygen til kroppsvev, skriver magasinet Your Total Health.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer