- Pollensesongen blir kraftig

Bjørka blomstrer tidlig i år, og det er dårlig nytt for allergikerne. Spesielt i Sør-Norge ventes det en kraftig spredning av pollen.

Colourbox.com/Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com
Colourbox.com/Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi forventer en kraftig pollensesong i år, spesielt på Sørlandet og Østlandet, sier seniorforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til NTB.

Onsdag ble sesongens første bjørkepollen registrert i Sør-Norge. Spredningen begynner på kysten hvor bjørka blomstrer først. Sørlandet og oppover Oslofjorden er de første områdene hvor bjørkepollen registreres. Siden fortsetter det oppover kysten. Nordover i landet er spredningen generelt mer beskjeden. Vekstsesongen for bjørk er mindre der. 20 prosent

NAAF anslår at rundt 20 prosent av befolkningen sliter med astma og allergier. Mesteparten av disse er utsatt for pollen. Bjørkepollen gir kraftigst utslag grunnet den store mengden.

– Uansett hvor man går, opplever man eksponering mot bjørk. Vi regner med at den første beskjedne blomstringen kommer i løpet av morgendagen og torsdag. Foreløpig er det ikke dramatisk, men hvis varmen forsetter vil den spre seg ganske fort, sier Ramfjord. Dårlig vær kan derimot være redningen for dem med kraftig allergi. Nedbør renser luften og demper spredningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer