Promp godt for trykket

Kan regulere høyt blodtrykk.

Lukter ille, men gjør underverker for blodtrykket ... Foto: Colourbox
Lukter ille, men gjør underverker for blodtrykket ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hydrogensulfid er gassen som får den kanskje så ubeskjedne smygeren til å lukte råtne egg, og det er denne gassen som er viktig i å regulere blodtrykket vårt, ifølge en ny studie.

Forskere sier at hydrogensulfid kan være nøkkelen i nye medisiner mot høyt blodtrykk, ifølge det medisinske magasinet Web MD.

Det er forskere ved universitetene Saskatchewan og Lakehead i Canada som har gjort den illeluktende jobben med å forske på denne tarmgassen. De har imidlertid ikke studert mennesker, men holdt seg til mus.

Hydrogensulfid også årsak til dårlig ånde

De studerte to grupper mus, en gruppe som hadde blitt fikset slik at de ikke hadde CSE (et enzym som lenge har blitt mistenkt for å produsere hydrogensulfid), og en gruppe mus var normal - dvs. med CSE-enzymer. Forskerne målte nivåene av hydrogensulfid hos begge gruppene, og fant at musene uten CSE hadde mye lavere verdier av hydrogensulfid enn gruppen med CSE-enzymet. Dette beviste ifølge studien at pattedyr produserer hydrogensulfid i vev, med hjelp av CSE-enzymer.

Etter å ha fremkalt høyt blodtrykk hos musene, tilsvarende med hypertensjon hos mennesker, for så å gi dem methacholine for å roe ned normale blodkar, fant de forskjeller i hvordan musene med og uten CSE-enzymer responderte. Blodkarene hos musene uten CSE-enzymer roet seg nesten ikke i det hele tatt, noe som ifølge forskerne indikerer at hyddrogensulfid er en stor konkurrent for å regulere blodtrykk. Dette ifølge Live Science.

Forskerne bak studien uttaler at nye medisiner basert på hydrogensulfid kan utvikles for å behandle hypertensjon (høyt blodtrykk) hos mennesker.

Ned med trykket

- Nå som vi kjenner til hydrogensulfidens rolle i å regulere blodtrykk, er det mulig å designe medisiner som forbedrer dannelsen, som et alternativ til de nåværende metodene for behandling av hypertensjon, sa forskerne Johns Hopkins og Solomon H. Snyder i en pressemelding, ifølge Web MD.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer