Rekordår for organdonasjon

2007 har vært et rekordård for organdonasjon og transplantasjoner, ifølge Stiftelsen Organdonasjon.

Rekordår for organdonasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rekordmange realiserte donasjoner i 2007, og flere enn noen gang har fått mulighet til et videre liv ved transplantasjon, skriver Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

- På tross av et stadig økende behov for organer for transplantasjoner, ser vi en nedgang på ventelistene ved årets slutt. Norge er i dag blant de beste i verden på organdonasjon og transplantasjoner, skriver Stiftelsen, og viser til tall:

 • 94 realiserte donasjoner mot 76 året før.
 • 401 pasienter er transplantert mot 333 året før.
 • 264 pasienter på venteliste for transplantasjon pr 31.12.07 mot 292 på samme tid året før.
 • Avslagsprosenten fra avdøde/pårørende var 23 prosent mot 28 prosent året før.
 • Flott innsats ved sykehusene
  De gode resultatene skyldes bl.a. en flott innsats ved donorsykehusene, ifølge pressemeldingen, som kunne vise til en økning i antall innmeldte potensielle donorer.

  I 2007 ble det meldt inn 205 donorer mot 185 i 2006.

  Samtidig melder donorsykehusene at det i dag er enklere å ta opp spørsmål om organdonasjon, da flere har tenkt på dette på forhånd.

  Stortinget vedtok å frigjøre 10,4 millioner kroner til donasjonsvirksomheten ved donorsykehusene i 2007. Dette blir i 2008 erstattet av en fast DRG kode (diagnoserelaterte grupper), slik at kostnader ved en donasjon i dag blir dekket.

  I DRG-systemet er det fastsatt poenger for de enkelte prosedyrene. For eksempel gir en blindtarmoperasjon et visst antall DRG-poeng. For hvert DRG-poeng får sykehuset et visst antall kroner.

  Rikshospitalet i Oslo er de som foretar alle landets transplantasjoner. Målet er å benytte alle tilgjengelige organer til transplantasjoner såfremt det finnes egnede mottakere.

  Stor interesse
  Stiftelsen Organdonasjon har hatt det mest aktive året noensinne målt i antall aktiviteter og antall henvendelser. Aktivitetene er ofte bygget på gaver fra reklame og mediebransjen, studenter og andre ildsjeler, i tillegg til midler fra Helse- og omsorgsdepartementet. Samtidig setter pressen stadig fokus på temaet.

  Helse- og omsorgsdepartementet har engasjert seg sterkt i saken, og statsråd Brustad kom 24. september i fjor ut med en pressemelding med et fremtidig mål på 30 donasjoner PMI (per million innbyggere).

  I 2006 var tallet 16.7 og i 2007 ble resultatet 20 PMI. I pressemeldingen ble det nevnt en rekke tiltak som skal iverksettes for å nå dette målet. Det er helt avgjørende at disse tiltakene faller på plass snarest mulig.

  Slik blir du organdonor

 • Informer minst to av dine nærmeste pårørende om din beslutning.
 • Fyll inn og undertegn et donorkort. Her må du fylle inn navn og telefonnummer til de to av dine nærmeste som du har informert om din beslutning.

  Donorkortet finner du her


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer