Røyk kan gi kjæledyr kreft

Har du hund eller katt, har du en ekstra god grunn til å stumpe røyken.

Røyk kan gi kjæledyr kreft
Publisert
Sist oppdatert

Nye undersøkelser fra USA viser nemlig at katter fra røykfylte hjem har kreftframkallende stoffer fra tobakksrøyk i urinen, ifølge metroXpress.

Funnene støttes også av en annen undersøkelse fra 2003. Den avslører at katter som har levd med røyk i mer enn fem år, har mer enn tre ganger så høy risiko for å utvikle lymfekreft som ”ikke-røykende” katter. Risikoen for munnhulekreft er dobbelt så høy.

Samtidig har tidligere studier vist at hunder får kreft i snuten og lungene av røyk. Mye tyder altså på at røyking er like usunt for kjæledyr som for mennesker.

Les også: Hund og herre er like

Annemarie Kristensen, professor ved Biovitenskapelig Fakultet ved Københavns Universitet, er enig i at også kjæledyr har best av et røykfritt miljø.

- Vi vet jo at det er sunt for mennesker å slutte å røyke, så derfor burde nok kjæledyrene våre slippe også - men vi kan ikke vitenskapelig si at nøyaktig det samme gjelder. Det trengs flere undersøkelser, sier hun til Jyllands-Postens forbrukerportal på nett.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer