Setefødsel kan være arvelig

Kvinner og menn som ble født i setefødsel, har dobbelt så stor sannsynlighet for selv å få et barn ved setefødsel.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Den omfattende studien inkluderer 232.704 mødre og deres førstefødte barn i perioden 1967-2004. For nesten 155.000 av barna er også fedrene inkludert.

Ett av 30 barnStudien viser at rundt ett av 30 barn, som tilsvarer tre til fire prosent, fødes med setet først. Dette innebærer en økt risiko, men dersom barnet ligger ”opp ned” i dag, blir fødselen nøye planlagt eller barnet blir født ved hjelp av keisersnitt, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Setefødsel kan i flere tilfeller forklares med for tidlig fødsel eller anatomiske forhold hos mor og barn. Dersom den første i en søskenflokk blir født med setet først, er det større sannsynlighet at yngre søsken også fødes på denne måten.

Uventet funnForsker og overlege dr.med. Kari Klungsøyr ved Folkehelseinstituttet sier funnene om at setefødsel kan være arvelig, kom helt uventet.

- Funnet kan forklares med at fosteret arver en egenskap fra far eller mor som gjør at det ikke legger seg riktig vei mot slutten av svangerskapet, sier hun ifølge Folkehelseinstituttets nettsider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer