Skal styrke primærhelsetjenesten

Primærhelsetjenesten må styrkes og folkehelsearbeidet prioriteres konkluderer Helsedirektoratet i en ny rapport.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Primærhelsetjenesten må fortsatt være grunnelementet i det norske helsesystemet. Sett i forhold til oppgaver og ansvar er det i dag behov for å styrke og målrette innsatsen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i en pressemelding.

Uttalelsen kommer i forbindelse med den ferske rapporten "Skapes helse, styrkes velferd - helsesystemets rolle i det norske samfunnet".

Les også: Slik velger du riktig sykehus

Barn og unge må prioriteres

Primærhelsetjenesten utenom pleie og omsorg bruker under femten prosent av de totale utgiftene til helsetjenesten og mindre enn en fjerdedel av spesialhelsetjenestens utgifter.

Dette forholdet har vært stabilt de siste ti årene, ifølge pressemeldingen. Samtidig har utgiftene til helsetjenesten blitt fordoblet i den samme perioden, og veksten i antall legeårsverk er nå dobbelt så stor i spesialisthelsetjenesten som i primærhelsetjenesten.

- Å styrke kapasiteten i fastlegeordningen vil bidra til at spesialhelsetjenesten bruker sine ressurser riktig, sier Larsen.

Rapporten fastslår også at forebygging og helsefremmende arbeid rettet mot barn og unge må prioriteres for å redusere veksten i pasientgruppen med kroniske sykdommer og sikre fremtidig god helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer