Skipper kondomen

Nordmenn verst i Skandinavia.

En ny undersøkelse viser at nordmenn slurver med kondomen. Lege mener det er deler av årsaken til høy forekomst av klamydia.  Foto: Colourbox
En ny undersøkelse viser at nordmenn slurver med kondomen. Lege mener det er deler av årsaken til høy forekomst av klamydia. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok ikke tilfeldig at resultatene av en undersøkelse om bruk av prevensjonsmidler i Norge, Sverige og Danmark ble lagt frem i dag. 26.september er nemlig Verdens prevensjonsdag.

Undersøkelsen, som er utført av Zapera på oppdrag fra Bayer Schering Pharma, viser at kondombruken er lav i Norge sammenlignet med resten av Skandinavia.

Sammenheng med klamydia

Av de norske kvinnene som oppga at de beskyttet seg ved første samleie, brukte kun 53 prosent kondom. Tilsvarende tall for Sverige og Danmark er henholdsvis 63 og 62 prosent.

- Det er sannsynlig å tro at det er en tydelig sammenheng mellom klamydiaforekomsten og lav kondombruk, sier Kjell Olav Svendsen, allmennpraktiker i Oslo i en pressemelding.

Les også: Ja til gratis kondomer på nett

Flere kvinner vurderer å slutte med P-pillen fordi prisen er så høy.  Foto: Colourbox
Flere kvinner vurderer å slutte med P-pillen fordi prisen er så høy. Foto: Colourbox Vis mer

Samtidig viser salgstall fra RFSU, som står for over 90 prosent av alt kondomsalg i Norge, at salget har økt fra år 2000 til i dag.

– Forhåpentligvis vil dette etter hvert gi et positivt utslag på klamydiatallene. Men holdninger til kondomer og prevensjonsbruk er en kontinuerlig jobb. Siden rundt 60.000–70.000 kommer i puberteten hvert år, må vi fortsette å jobbe med opplysnings- og informasjonskampanjer rettet mot de unge, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

Dyre p-piller

Undersøkelsen viser også at norske kvinner opplever kostnadene på p-pillene som en av de viktigste ulempene ved denne prevensjonsmetoden.

Les også: Bekymret over P-pille dropp

31 prosent oppgir at prisen på p-pillene er for høy, sammenlignet med 24 prosent i Sverige og 23 prosent i Danmark. Det er også en større andel av de norske kvinnene som har overveid å slutte med p-piller på grunn av kostnadene.

1.019 norske kvinner deltok i undersøkelsen. Kvinnene var i alderen 16–35 år og fra hele landet. I Sverige deltok 1.017 kvinner, mens 1.019 var med i Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer