Skipper kondomen

Nordmenn verst i Skandinavia.

En ny undersøkelse viser at nordmenn slurver med kondomen. Lege mener det er deler av årsaken til høy forekomst av klamydia.  Foto: Colourbox
En ny undersøkelse viser at nordmenn slurver med kondomen. Lege mener det er deler av årsaken til høy forekomst av klamydia. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok ikke tilfeldig at resultatene av en undersøkelse om bruk av prevensjonsmidler i Norge, Sverige og Danmark ble lagt frem i dag. 26.september er nemlig Verdens prevensjonsdag.

Undersøkelsen, som er utført av Zapera på oppdrag fra Bayer Schering Pharma, viser at kondombruken er lav i Norge sammenlignet med resten av Skandinavia.

Sammenheng med klamydia

Av de norske kvinnene som oppga at de beskyttet seg ved første samleie, brukte kun 53 prosent kondom. Tilsvarende tall for Sverige og Danmark er henholdsvis 63 og 62 prosent.

- Det er sannsynlig å tro at det er en tydelig sammenheng mellom klamydiaforekomsten og lav kondombruk, sier Kjell Olav Svendsen, allmennpraktiker i Oslo i en pressemelding.

Les også: Ja til gratis kondomer på nett

Samtidig viser salgstall fra RFSU, som står for over 90 prosent av alt kondomsalg i Norge, at salget har økt fra år 2000 til i dag.

– Forhåpentligvis vil dette etter hvert gi et positivt utslag på klamydiatallene. Men holdninger til kondomer og prevensjonsbruk er en kontinuerlig jobb. Siden rundt 60.000–70.000 kommer i puberteten hvert år, må vi fortsette å jobbe med opplysnings- og informasjonskampanjer rettet mot de unge, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer