Skorpiongift mot kreft

Giften angriper alvorlig sykdom.

Den farlige giften fra en bestemt skorpion inneholder et stoff som ifølge forskerne kan drepe kreftceller hos mennesker.   Foto: colourbox.com
Den farlige giften fra en bestemt skorpion inneholder et stoff som ifølge forskerne kan drepe kreftceller hos mennesker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss ville sannsynligvis løpe i motsatt retning dersom vi møtte en skorpion. Nå er riktignok ikke alle skorpioner giftige, men men alle er utstyrt med en brodd ytterst på halen som kan brukes til forsvar og angrep.

Det viser seg imidlertid nå at skorpionens gift kan komme kreftpasienter til nytte. Forskere ved the University of Chicago, Illinois, har i løpet av de siste ukene eksperimentert med å injisere giften TM601 inn i blodet hos pasienter som er rammet av ulike typer aggressiv hjernesvulst, melder NewScientist.

Les også: Denne kan lindre smerte

Målet er å angripe og drepe mulige dattersvulster som kan ha dannet seg andre steder i kroppen, i tillegg til hovedsvulsten.

Det er giften fra den fryktede skorpionen Leiurus quinquestriatus som brukes i forsøkene. Skorpionen lever i Nord-Afrika og Midt-Østen.

I nervegiften fra skorpionen finnes peptider (en kjede av aminosyrer som er bundet sammen) som ikke er giftig for mennesker, og som viser seg å virke som en motgift mot enkelte kreftceller. I laboratorieforsøk har peptidene gått til angrep på kreftceller som stammer fra bryst, -hud, -hjerne -og lungevev, mens de lot de friske cellene være urørt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer