Skorpiongift mot kreft

Giften angriper alvorlig sykdom.

Den farlige giften fra en bestemt skorpion inneholder et stoff som ifølge forskerne kan drepe kreftceller hos mennesker.   Foto: colourbox.com
Den farlige giften fra en bestemt skorpion inneholder et stoff som ifølge forskerne kan drepe kreftceller hos mennesker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss ville sannsynligvis løpe i motsatt retning dersom vi møtte en skorpion. Nå er riktignok ikke alle skorpioner giftige, men men alle er utstyrt med en brodd ytterst på halen som kan brukes til forsvar og angrep.

Det viser seg imidlertid nå at skorpionens gift kan komme kreftpasienter til nytte. Forskere ved the University of Chicago, Illinois, har i løpet av de siste ukene eksperimentert med å injisere giften TM601 inn i blodet hos pasienter som er rammet av ulike typer aggressiv hjernesvulst, melder NewScientist.

Les også: Denne kan lindre smerte

Målet er å angripe og drepe mulige dattersvulster som kan ha dannet seg andre steder i kroppen, i tillegg til hovedsvulsten.

Det er giften fra den fryktede skorpionen Leiurus quinquestriatus som brukes i forsøkene. Skorpionen lever i Nord-Afrika og Midt-Østen.

I nervegiften fra skorpionen finnes peptider (en kjede av aminosyrer som er bundet sammen) som ikke er giftig for mennesker, og som viser seg å virke som en motgift mot enkelte kreftceller. I laboratorieforsøk har peptidene gått til angrep på kreftceller som stammer fra bryst, -hud, -hjerne -og lungevev, mens de lot de friske cellene være urørt.

- Det kan synes som om kreftcellene drar peptidene til seg, sier Michael Egan ved TransMolecular i Cambridge, Massachusetts.

Les også: Stukket av skorpion på fly

For å se hvorvidt peptidene kunne bringe dødelige doser av radioaktivitet inn i kreftcellene, festet forskerne radioaktive iodine isotoper til dem.

Under en studie i fjor injiserte forskerne peptidene direkte inn i svulsten hos 59 personer rammet av uhelbredelig hjernesvulst. Samtlige av disse pasientene er nå døde, men de som fikk de høyeste dosene levde tre måneder lengre enn de andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer